‘Er was een heel lief en mooi meisje’

‘Er was eens een heel lief en mooi meisje die na het overlijden van haar vader bij haar gemene stiefmoeder en stiefzusters woonde. De naam van het meisje was Assepoester. Ze woonden in een groot huis in een klein dorpje bij het paleis. Assepoester moest in haar eentje het hele huis altijd schoonhouden. Voor haar lelijke en luie stiefmoeder en stiefzusters moest zij alle vieze en vermoeiende karweitjes opknappen’.

Stiefvader of stiefmoeder?

Je herkent deze openingszinnen van het beroemde sprookje ‘Assepoester’ vast wel? Door een de laatste jaren toegenomen aantal echtscheidingen en verbroken relaties komt het woordje ‘stief’ meer in meer ons dagelijks leven binnen. In de familiekring, op scholen, het gemeentehuis maar ook bij het wettelijk huwelijk op een trouwlocatie of een ceremonieel huwelijk wordt dit woordje uitgesproken.

Wil je dat wel? Of wil je het anders benoemen? Denk er met elkaar goed over na hoe je het wilt laten verwoorden door de Babs van de gemeente of de trouwambtenaar. En bespreek dat met een intakegesprek dan kan hij / zij ook verder creatief meedenken. De juiste snaar raken bij een eerste woord van welkom aan die gasten is al zo belangrijk. Of wil bijvoorbeeld je tweede vader juist wel ‘stiefvader’ worden genoemd?

Hoe willen jullie het zelf benoemd hebben?

Het is misschien een detail, maar als trouwambtenaar merk ik dat het belangrijk is om het juist te benoemen. Toen ik laatst de tweede moeder van de bruid met ‘als een moeder met een navelstreng van liefde verbonden met de bruid’ benoemde zag ik een zakdoek een opkomende traan wegvegen. ‘De juiste woorden op het juiste moment’, dacht ik direct en dit alles dankzij het voorgesprek met het bruidspaar.       

‘En de gemene stiefmoeder en stiefzusters? Die mochten pas na afloop van het feest op het paleis komen en moesten zij het paleis schoonmaken en de troep van het feest opruimen. Dat deden zij de rest van hun leven na ieder feest op het paleis. En dat waren er heel veel want de prins en Assepoester leefden nog heel lang en gelukkig en hadden heel veel feesten’.

‘The happy end’

Zo eindigde het sprookje van Assepoester en laat het sprookje van jullie huwelijk nooit eindigen.

arreslee Assepoester auto Babs bruidspaar bruiloftsgasten Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand cabriolet ceremonieel De Kleine Engel de kracht van uw liefde dubbeldekker Ferrari gemeente gemeentehuis huwelijk internet Katwijk kinderkoor De Vrolijke Noot kinderrijk kindervrienden koets lied Piet Plezier pontje Rijn Rijnsburg RKBS de Horizon schoonzus stiefmoeder stiefvader strandpaviljoen Paal 14 Teylingen trouwambtenaar trouwdag trouwdg trouwen trouwerij trouwfilm trouwkoets trouwlocatie Valkenburg verliefden weddingplanner wintermaanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *